I have a dream – Martin Luther King, Jr.

Ett av de mest kända talen genom tiderna är sannolikt Martin Luther Kings tal ”I have a dream”. Talet spelad en avgörande roll i den amerikanska medborgarrättsrörelsen, och klassas av många som ett retoriskt mästerverk. I en omröstning bland amerikanska forskare som genomfördes 1999 och gällde vilket som var det bästa talet under 1900-talet, rankades ”I have a dream” som etta.martin luther king

Den 28 augusti 1963 genomfördes Marschen till Washington för arbete och frihet. Syftet med marschen var att visa massornas stöd för den medborgarrättsliga lagstiftning som president John F. Kennedy hade föreslagit i juni samma år. Marschen slutade vid Lincolnmonumentet, och på trapporna till monumentet gav Martin Luther King sitt tal. Han och de andra talarna vid marschen hade gått med på att hålla sina tal lugna, för att undvika den civila olydnad som annars hade kommit att bli kännetecknande för medborgarrättsrörelsen. Som historien har visat blev Martin Luther Kings tal således eldigare än han ursprungligen tänkt sig.

De mest kända raderna ur talet, som inleds med just ”I have a dream”, kommer inte förrän mot slutet av talet. King avvek då från den text han tidigare hade förberett, och improviserade delvis den delen av talet. Det gjorde han efter att gospelsångerskan Mahalia Jackson ropat ”Tell them about the dream, Martin!” – ”Berätta om drömmen, Martin!”. I de följande raderna av talet beskriver King sin dröm om hur frihet och jämlikhet växer fram i ett land fyllt av hat och slaveri. Journalistprofilen Jon Meacham har skrivit om den delen av talet att King med en enda mening sällade sig till Jefferson och Lincoln och de andra som har format det moderna Amerika. Tidigare i talet refererade King också till Bibeln, president Lincolns kungörelse om slavarnas frigörelse och USA:s konstitution. Talet hyllades redan dagen efter marschen, och ansågs även av de samtida observatörerna vara höjdpunkten på dagen. Kings tal har sedan dess bara fortsatt hyllas, och inspirerar fortfarande människor världen över.

För att kunna skapa och hålla tal som inspirerar miljontals människor måste man vara en sann ledare och ha verklig ledarskapsförmåga. I Stockholm kan du som vill utveckla din ledarskapsförmåga för att bli en sann ledare gå en ledarskapsutbildning hos Advantum Kompetens.

litepress