Tear down this wall – Ronald Reagan

Det kanske mest kända talet som USA:s fyrtionde president Ronald Reagan gav under sin tid på ämbetsposten var det som blivit känt för uppmaningen ”Riv denna mur” – ”Tear down this wall”. Talet gavs vid Brandenburger Tor i Berlin, då precis intill Berlinmuren, den 12 juni 1987. Uppmaningen som blivit talets mest kända ord riktar sig till Michail Gorbatjov, Sovjetunionens ledare, och den fullständiga uppmaningen lyder: ”General Secretary Gorbachev, if you seek peace, if you seek prosperity for the Soviet Union and Eastern Europe, if you seek liberalizaton: Come here to this gate! Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall!”.

Talet hölls i samband med firandet av Berlins 750-årsjubileum. President Reagans besök i Berlin 1987 var omgivet av kontrovers. Spänningen mellan öst och väst hade till exempel nått en höjdpunkt som en följd av debatten kring att USA placerade missiler i Europa, och att landets krigsrustning i fredstidet hade nått rekordhöjder. Dagen före presidentens besök hade 50 000 personer demontrerat mot det, och under dagen för besöket spärrade man av stora delar av staden, särskilt de kvarter där vänsteraktivister var kända för att hålla till.Photograph_of_President_Reagan_giving_a_speech_at_the_Berlin_Wall,_Brandenburg_Gate,_Federal_Republic_of_Germany_-_NARA_-_198585

Talet var tänkt att visa presidentens övertygelse att västerländsk demokrati var det bästa sättet att få ett slut på Berlinmuren, och orden ”Riv denna mur” skulle fungera som ett logiskt avslut på de politiska initiativ presidenten tog upp i talet för att åstadkomma detta. Orden var dock mycket omdebatterade inom Reagans administration, och flera seniora medarbetare var emot dem. De menade att de kunde skapa en pinsam situation för Gorbatjov och skada de dittills goda relationer som Reagan hade med den sovjetiske ledaren, och i värsta fall leda till ytterligare spänningar mellan öst och väst. De som talade för att dessa ord skulle inkluderas i talet var framförallt amerikanska tjänstemän i Västberlin och presidentens talskrivare. Vissa menar att Reagan helt enkelt höll med sina talskrivare, och behöll frasen, medan andra, däribland huvudtalskrivaren Anthony Dolan, menar att det var Reagan själv som kom på frasen. Oavsett vilket har Reagan blivit odödlig genom de orden, och har av vissa blivit ihågkommen som presidenten som ”vann” det kalla kriget.

Kontrasterna mellan Östberlin och Västberlin under det kalla kriget var påtagliga. Östberlin var i allt väsentligt en del av Sovjetunionen, och Västberlin var känt som en nöjesstad och för sitt frisläppta och vilda nattliv.

litepress